Kami di Cita Tani Nursery ( NS0154959 - D ) sedia membekal kepada anda benih pokok Berangan kawin serta ratusan JENIS benih buahbuahan yg lain dlm KUANTITI besar.. keterangan lanjut sila hubungi Zaidee di 013 261 1122 atau WhatsApp
- Alamat Nursery..
No14, Bangunan Kedai PKNNS, Kampung Simpang Durian, 72400 Jelebu, Negeri Sembilan
- GPS coordinate @ google maps or waze location sila copy paste >
3.1023280,102.2210330
====================
- Dibuka setiap hari 9 pagi hingga 7 pm termasuk Sabtu Dan Ahad
- Penghantaran ke seluruh negeri.
- Perhidmatan Pos Laju ke Semenanjung serta Sabah Sarawak pada setiap isnin..
- Perhidmatan penghantaran ke luar Negara disediakan
- Pembayaran utk pos laju serta booking deposit benih pokok buahbuahan boleh di bayar di atas nama..
CitaTani Nursery
Maybank acc..
5550 6911 6135
==================
** Senarai benih pokok **
Benih Anggur Seedless
Benih Asam Gelugur
Benih Asam Jawa King
Benih Avocado
Benih Avocado Kawin
Benih Pokok Ajaib
Benih Anggur Brazil
Benih Adenium
Benih Pokok Abiu
Benih Araucaria Heterophylla > pkk Lanskap
Benih Bacang
Benih Bucida Variegated > Pokok Doa Putih
Benih Bucida Molineti > Pokok Doa Hijau
Benih Bucida Merah
Benih Buah Keras
Benih Binjai
Benih Belinjau
Benih Buluh Madu
Benih Belimbing Madu
Benih Belimbing Buluh
Benih Belalai Gajah
Benih Pokok Berangan
Benih Cempedak CH 28
Benih Cempedak Durian
Benih Cempedak Champion
Benih Cempedak Nangka
Benih Ciku Siam
Benih Ciku Mega
Benih Ciku Subang
Benih Cengkih
Benih Ceri Terangganu
Benih Ceri Barbados
Benih Cermai
Benih Cermai Belanda
Benih Cempaka >bunga
Benih Drasena Draco >Pokok lanskap
Benih Duku
Benih Duku Langsat
Benih Dukong Kawin
Benih Delima Merah
Benih Durian Bantal Mas / Monthong
Benih Durian Monthong 5 kaki
Benih Durian Batang Mas
Benih Durian Batang Mas 5 kaki
Benih Durian Musang King
Benih Durian Musang King 3 kaki
Benih Durian Musang King 5 kaki
Benih Durian Duri Hitam
Benih Durian Duri Hitam 5 kaki
Benih Durian D 24
Benih Durian 101
Benih Durian 101 3 kaki
Benih Durian Tembaga
Benih Durian Udang Merah
Benih Durian Udang Merah 3 kaki
Benih Durian Kampung
Benih Durian Belanda
Benih Durian Belanda 7 kaki
Benih Epal Bidara
Benih Gajus
Benih Pokok Getah pelbagai klon
Benih Halia bara
Benih Jambu Susu
Benih Jambu Bertih
Benih Jambu Lohan
Benih Jambu Strawberry
Benih Jambu Batu Merah
Benih Jambu Madu Vietnam
Benih Jambu Madu Taiwan
Benih Jambu Madu Hijau Siam
Benih Jambu Batu Seedless
Benih Jambu Kristal
Benih Jarum 7 Bilah
Benih Bunga Jasmin
Benih Kelapa Matag F1
Benih Kelapa Matag F2
Benih Kelapa Pandan Siam Ori
Benih Kelapa Pandan Local
Benih Kelapa Sawit
Benih Kuinin kawin
Benih Kundang Madu kawin
Benih Kopi
BenihKari
Benih Kerdas
Benih Ketum
Benih Keladi Tikus
Benih Kedondong
Benih Kurma Hybrid Siam
Benih Kunyit Hitam
Benih Kelat Paya >Pokok lanskap
Benih Lada Hitam
Benih Lemba
Licuala Grandis > Pokok lanskap
Benih Lychee / Laici
Benih Limau Kasturi
Benih Limau Kasturi Batek
Benih Limau Nipis Seedless
Benih Limau Nipis
Benih Limau Nipis Seedless King
Benih Limau Madu
Benih Limau Kumkuat
Benih Limau Sunskist Vietnam
Benih Limau Madu Dekopon
Benih Limau Purut
Benih Limau Sunkist
Benih Limau Sunkist Vietnam
Benih Limau Sunkist Variegated
Bebih Limau Bali Isi Merah
Benih Limau Bali Isi puteh
Bebih Limau Tangan
Benih Lemon Australia
Benih Lemon Seedless
Benih Longan Ping Pong
Benih Longan Berlian
Benih Longan Lada
Benih LohanSung Podocarpus > Pokok Lanskap
Benih Loropetalum >Pokok Lanskap
Benih Mulberry
Benih Mata Ayam
Benih Mangga Benih Namdokmai
Benih Mangga Irvin
Mangga r2e2
Benih Mangga Siam King Madu
Benih Mangga Taiwan King
Benih Mangga Chokanan
Benih Mangga Harum Manis
Benih Mangga Mas Hitam
Benih Mangga Epal
Benih Mangga Kelapa
Benih Mangga Lemak Manis
Benih Mangga Gajah
Benih Markisa
Benih Matoa
Benih Moringa / Kelor
Benih Mentega
Benih Mengkudu
Benih Manggis Mesta
Benih Mas Cotek
Benih Misai Kucing
Benih Nangka Madu J33
Benih Nangka Mastura
Benih Nangka Madu Isi Merah
Benih Nona Siam Kawin
Benih Nam Nam / Katak Puru
Benih Pinang
Benih Putat
Benih Pulasan
Benih Petai Siam Hybrid
Benih Petai Hybrid 7 kaki
Benih Petai Padi Kawin
Benih Pecah Beling
Benih Rambai kawin
Benih Rerama Hijau dan Daun Rerama kering
Benih Rambutan Gading
Benih Rambutan Anak Sekolah
Benih Rambutan Jarum Mas
Benih Rambutan Gula Batu
Benih Rumput Beijing
Benih Rhapis Excelsa - Pokok Lanskap
Benih bunga Senduduk putih
Benih Sambung Nyawa
Benih Serai Kayu / Salam
Benih Serai Wangi
Benih Sentul kawin
Benih Sukun kawin
Benih Tebu Telur serta bekal
Tebu batang
Benih Tongkat Ali
Benih Tenggek Burung
Benih Tampoi kawin
Benih Zaiton
sila layari iklan kami di Facebook..Mudah.my serta laman web carian google..sila taip Cita Tani Nursery
Hubungi Zaidee di 013 261 1122.. whatsApp.. telegram atau sms..
Email @ atehspgdian@gmail.com
##################
BUAH BERANGAN (Chestnuts) merupakan sejenis buah dari pokok berangan(Castanea spp) daripada keluargaFagaceae iaitu daripada kumpulan pokok oaks. Tumbuhan ini hanya terdapat dikawasan yang beriklim temperate di utara hemispear sahaja. Kita di Malaysia sering memanggil buah ini sebagai 'Buah Berangan' semanjak dulu lagi dimana saya tidak dapat mengaitkan buah ini dengan nama 'berangan'. Kalau dalam bahasa Jawa ada kena juga sebab biji buah ini akan di goreng tanpa minyak dalam arang (sebenarnya dalam bahasa jawa perbuatan tersebut adanah 'sangan' iaitu dekat juga dengan 'Berangan'). Kemungkinan oleh kerana harga buah ini adalah mahal, maka ramai yang 'berangan-angan' untuk membelinya apabila cukup duit. Pembacaan saya dari beberapa buku dan lamanweb menunjukkan terdapat empat (4) jenis buah berangan dikenalpasti iaitu Chesnuts Jenis Eropah, Chesnuts Jenis Amerika, Chestnuts Jenis China dan Chesnuts Jepun. Ia berbeza dari segi pokok dan varieti itu sendiri. Buah berangan yang dijual di negara kita kebanyakannya berasal dari negara China.
Buah Berangan boleh dikupas dan ia boleh terus dimakan mentah tetapi ia boleh menjadi seperti pedar (pedas-tajam)terutamanya jika pedicel tidak diasingkan. Bagaimana pun lazimnya antara kaedah lain untuk makan adalah dengan membakar atau lebih tepat di sangan sahaja dimana kulitnya tidak perlu dikupas. Antara beberapa teknik membakar adalah dengan cara membelah sedikit kulitnya supaya ia tidak menyebabkan 'letupan' kecil. Lazimnya apabila buah berangan telah masak, teksturnya sama seperti kentang bakar di mana ianya lembut, manis dan berperisa kacang dan lemak. Kaedah penyediaan ini popular di utara China di mana ia dimasak di dalam besen atau kuali mengandungi batu arang panas. Buah berangan juga boleh dikeringkan dan diuli ke dalam tepung untuk membuat roti, kek, pencake atau pun digunakan untuk memekatkan didihan sup dan sos. Buah berangan juga boleh dimakan menjadikannya halwa, rebus, kukus, panggang atau bakar. Bagaimana pun kebanyakan kita di Malaysia akan membeli buah berangan yang baru digoreng (Sila lihat foto disebelah) dan enak dimakan begitu sahaja setelah dibuang kulitnya. Makan buah berangan yang suam panas adalah lebih enak berbanding dengan buah berangan yang telah sejuk. Isinya yang berwarna putih krim atau sedikit coklat (buah lama) memang manis dan lemak.
Antara beberapa kaedah untuk memasak buah berangan, cara membakar dengan arang adalah paling digemari.Kaedah Membakar boleh dilakukan dengan memanaskan ketuhar (oven) pada suhu sekitar 200 Celcius. Kemudian diletakkan buah berangan pada dulang pembakar selama 10-15 minit atau sehingga kulitnya terbuka sedikit dan isinya mudah ditekan dengan mata pisau. Cara kedua adalah dengan caraMembakar / Panggang / Barbeku dimana cara ini kita perlu sentiasa memasak (sentiasa gaul) di dalam kuali sederhana panas iaitu bahan besi gril atau berbeku selama 10 - 12 minit atau sehingga kulitnya terbuka sedikit. Tidak mengapa jika kulitnya kehitaman kerana setelah dikupas hanya isinya yang dimakan. Teknik ketiga yang boleh dilakukan adalah teknik moden iaitu menggunakanGelombang Mikro (Microwave) dimana kita perlu letakkan buah berangan di dalam loyang untuk melindungi plate gelombang mikro. Masak pada kapasiti 850 watt / tinggi /100% selama 2-3 minit. Lazimnya adalah lebih mudah jika masak berulang kali tetapu perlu berhati-hati kerana dengan masa yang singkat untuk lebih selamat menggunakan micowave ini. Akhir sekali menyediakan buah berangan tetapi kurang popular adalah denganCara Merebus. Kaedah ini dilakukan dengan meletakkan buah berangan kedalam periuk berisi air sejuk dimana kemudian ia ditutup dan panaskan hingga airnya akan mendidih selama 10 - 12 minit atau sehingga isinya lembut. Keluarkan buah berangan dan toskan dan boleh dimakan dengan membuang kulitnya.
Beberapa laporan menunjukkan bahawa buah berangan segar mempunyai lebih kurang 180 kalori (800kJ) dalam setiap 100gram bahagian yang boleh dimakan. Ia dikatakan lebih rendah dari jenis kacang 'walnut', 'almonds', jenis kekacang yang lain dan buahan kering ( lebih kurang 600 kcal/100g ). Buah berangan seperti juga beberapa tumbuhan makanan yang lain memang tidak mengandungi kolestrol dan mengandungi lemak yang sangat sedikit atau hampir tidak tepu dan tiada gluten(Sila lihat foto disebelah). Kandungan karbohidratnya jika dibandingkan gandum dan beras memang mempunyai pelbagai asid gula kebanyakkannya sukros(socrose), glukosa (glucose), fruktosa(fructose) dan sedikit 'stachyose' dan 'raffinose'. Di sesetengah kawasan dilaporkan bahawa ada jenis pokok berangan manis dipanggil 'pohon roti'. Apabila buah berangan mulai masak ranum maka keseluruhan buahnya hampir berkanji. Lazimnya apabila ditekan dengan jari dan mengandungi kandungan air yang tinggi. Setelah ranum, kanji tersebut perlahan-lahan bertukar kepada gula dan kandungan kelembapan juga mulai menyusut.
Dilaporkan bahawa buah berangan masih mentah adalah satu-satunya 'kacang' yang mengandungi Vitamin C yang agak tinggi iaitu lebih kurang 40mg setiap 100gram. Ini dimana jumlah kandungan Vitamin C berkurangan hampir 40 % selepas ia akan menjalani proses pemanasan. Buah berangan masih segar mengandungi lebih kurang 52% air melalui beratnya akan menyejat cepat ketika disimpan (Sila lihat foto disebelah). Kajian mendapati dalam masa satu hari apabila suhu sejuk pada 20 celsius maka akab menyebabkan beratnya akan hilang secara tetap dan kelembapannya hilang 70%. Lazimnya bahagian seperti Kulit, kayu, daun dan biji sekamnya mengandungi Asid Tannin. Sekamnya juga berkhasiat iaitu mengandungi mengandungi 10-13% Asid Tannin. Buah Berangan (sama ada yang mentah atau berkupas) dihantar kemakmal untuk menilai nutrisi bagi setiap 100g (3.5oz) yang boleh dimakan. Laporan mendapati ia mengandungi Tenaga (820kJ atau sebanyak 200kcal), Karbohidrat (44g), Gula (11g), Lemak (1.3g), Protein (1.6g), Vitamin C (40mg atau sebanyak 67%),
Zat Besi (0.94mg atau sebanyak 8%) dan juga bahan Potassium (484mg atau sebanyak 10%). Ini menunjukkan buah berangan merupakan sejenis buah yang sangat baik dimakan untuk tujuan kesihatan
No comments:
Post a Comment